A töltéstavai Öregfiúk Focicsapat története

A töltéstavai öregfiúk története 1968-ban kezdődött. Ebben az évben Töltéstava labdarúgó csapata Nagy Laci bácsi és néhai Kotrics János vezényletével megnyerte az alapítás óta napjainkig az egyetlen bajnoki címét. Az utána következő években neves edzők és játékosok tevékenykedtek és sportoltak a labdarúgásban Töltéstaván: Neller István, Csejtei István, mint edzők, Dani Ferenc, Szűcs Lajos, Kürti László, Mózer Tibor, Kotrics Ferenc, Hercsel József, Szabó János, Lerner Sándor, Kiss Ferenc, Jenei László. Ezek a személyek, akik alapját képezték és meghatározó személyek voltak az öregfiúk közösségének megalapításában.

A bajnokcsapat egyik meghatározó és kiváló egyénisége Szűcs Lajos a hetvenes évek elején NDK-ba került dolgozni, nagy szerepe volt abban, hogy az öregfiúk közössége létrejött. Külföldi munkája mellett tovább folytatta kiváló labdarúgó pályafutását kint tartózkodása alatt. A nyolcvanas évek közepén tapasztalta, hogy milyen jó és szervezett öregfiúk közösség (altboys) működik a helyi labdarúgó csapatnál, ahol ő is futballozott a Weimárhoz tartozó Schöndorf településen. Hazatelepülése után az ő segítségével alakult ki a két Öregfiúk csapatának kapcsolata. Az első találkozás Töltéstaván volt 1985 júliusában, 23 fő vendéget fogadtunk és szállásoltunk el 4 napra. A baráti találkozó kitűnőre kerekedett, csak a mérkőzés eredményével vendégeink (0-2) a Schöndorfiak kicsit elégedetlenek voltak. Szívélyesen meghívtak bennünket a következő évre Weimárba. Ezzel a vendégvárással megalakult és összekovácsolódott a Töltéstavai Öregfiúk Közössége.

Alapító tagok:
Szűcs Lajos, Lerner Sándor, Kotrics János(2000-ig), Szabó János, Lerner Gyula, Bedecs József(1992-ig), Hercsel József(1987-1988), Mózer Tibor, Kiss Ferenc(1997-ig), Kotrics Ferenc(1997-ig), Udvardi Győző, Lerner Mihály(1987-ig), Kürti László(1988-ig), Beck Gábor(1997-ig), Nagy András(1996-ig), Nagy József(1990-ig), Bognár János(1993-ig), Nagy Imre(1987-ig), Jenei László, Dani Ferenc(1988-ig), id. Tamási Ferenc(1997-ig), Koncz Péter(1990-ig),Takács István

A csapat és a közösség formálódott és ennek következtében változott az öregfiúk csapata is:
Takács László(1987-től), Blaskovics László(1988-), Kotrics István ( 1988-tól), Lengyel István (1988-2000), Sándor Károly1988-tól), Takács Ferenc (1988-1994), Bognár László (1988-1991), Kromszián Tibor (1988-1989) Hujber József (1990-1991), Kokas Ferenc (1990-től)
Sági László (1991-től), Major Ferenc (1992-2007), Poór Szabolcs (1994-től),
ifj.SzabóJános(1994-től)ifj. Tamási Ferenc(1997-től), Kotrics István II.(1997-től), Dani Csaba(1997-től), Kriskó Zoltán (1997-1999), Varga Endre(1997-től), Németh József (1999-től), Várnagy Imre(2000-től), Sági József(2000-től)

A weimari utazások alkalmával a csapattagokon kívül velünk voltak:
Torma Csaba, Schwarz György, Asszony János, Sipőcz János, Bakó István, Tamásiné Erzsike, Tamásiné Anikó, Jeneiné Marika, Mózerné Marika, Mózer Renáta, Poórné Zsóka.

Találkozásaink fő eseménye az egymás elleni mérkőzés, melynek eredményeképpen több győzelmet mondhatunk magunkénak. A programok során megismertük egymás országának nevezetességeit és szép vidékeit, tájait.

A Schöndorfiakkal felejthetetlen élményekben volt részünk magyarországi és németországi találkozásaink alkalmával. Az évek óta tartó kapcsolatunk során nemcsak mi játékosok ismertük meg egymást, hanem a családok között is ismeretségek és barátságok kötődtek.
Szeretnénk ezt még hosszú ideig ápolni és tovább adni a fiatalabbaknak is.

Jó kapcsolatot tartottunk a szlovákiai Réte település öregfiúk közösségével, akikkel a kilencvenes évek második felében háromszor, évenként oda-vissza alapon találkoztunk. Az eseményekről készült felvételek bizonyítják a jól sikerült összejövetelek hangulatát, az egymás iránt tanúsított tiszteletet és megbecsülést. Nagyon kár, hogy abbamaradtak a találkozások. Érdemes volna elgondolkodni a folytatáson, esetleg egy jubileumi találkozás kapcsán.

Nagyon nagy erénye a Töltéstavai Öregfiúk Közösségének, hogy a jó humorért nem mennek a szomszédba. Az évente megrendezésre kerülő teltházas farsangi bálon mindig meglepjük a közönséget zenés produkcióval . A táncos mulatság nem telik el mókázás, játék nélkül, melynek fő porondmestere Mózer Tibor. A vacsora elkészítésben, vendég fogadásban főszerepet vállal Udvardi Győző, műsorvezetőként már évek óta Poórné Zsóka, a technikai és műsorszervezési feladatokat Tamási József segítette.

Hétfőnként edzést tartunk. Ősztől tavaszig a helyi tornacsarnokban, tavasztól őszig pedig a szabadban, a pályán rúgjuk a bőrt.
Rendszeres kapcsolatokat ápolunk a környékbeli falvak labdarúgó csapataival. Nagy csatákat vívunk sportbarátokként a pályán, a meccs után szívesen beszélgetünk a múlt eseményeiről és a jelenlegi sport és futball helyzetről.
Közösségünkben rendszeresek a családi összejövetelek és a kirándulások. Kora tavasszal a Bakonyban kirándulunk. Sétáink során viccelődve sok-sok kilométert gyalogolunk, majd hangulatos estékkel mulatjuk az időt.

Nyaranta valamelyik Wellness fürdőben áztatjuk megfáradt testünket a strandfoci után.
A mi kis falunkban egy nagycsaládot alkotva, és összefogva próbáljuk példaként megmutatni a közösség összetartó erejét.
Tökéletes példa ez és útmutatás arra vonatkozóan, hogy az egymással való törődés, megbecsülés összekovácsolja az embereket és hitet ad a mindennapi feladatok és nehézségek elviseléséhez.

Amennyiben szeretnéd velünk felvenni a kapcsolatot:
Poór Szabolcs
06-20-2683936
poorszabi [bejgli] t-online.hu

Folytatjuk!

 
Töltéstava a Facebook-on